Mercedes-Benz Design kiállítás

Női szemmel

Mercedes-Benz Design-kiállítás nyílt az Iparművészeti Múzeumban, Design Hét Budapest-programsorozat keretében, a tárlat október 7-től egészen november 14-ig tart. A kiállítás apropója az új, kecskeméti Mercedes-Benz gyártóüzem létesítése adja, illetve az, hogy a stuttgarti prémiummárka kezdeményezte a design főiskolai projektet a budapesti Moholy –Nagy Művészeti Egyetemen. Éppen ezért viseli a kiállítás „Az alkotás művészete” alcímet.

Bár nő vagyok, és sokan ilyenkor a sztereotípiáktól vezérelve úgy gondolják, hogy nem érthetek az autókhoz, vagy csak az érdekel, hogy jól nézzen ki, és ha megkérdezik az milyen autó volt, akkor csak a színét tudom megmondani, nos ez így nem igaz. Igen is képes vagyok egy autót műszaki szemmel is vizsgálni, érdekel, hogy mekkora motor van benne, hány lóerős, mekkora nyomatékot képes leadni, milyen váltóval adják, és szokatlan módon vonzódom a kombi autókhoz. Talán ez a csomagjaim méretéből adódik.

Skulptur

Nah, de kanyarodjunk vissza a kiállításhoz. Nagyon vártam, hogy végre tudjak egy kis időt szakítani és elmenni a Mercedes-Benz Design kiállításra, sajnos ez csak most hétvégén sikerült, viszont ez idáig rengeteg időm volt és utána olvastam a tárlatnak, a kiállítás hivatalos honlapján. Itt minden információ fellelhető a kiállított autókról, rengeteg kép, adat, sőt még videó is van. Egyre izgatottabb lettem, szinte mindent végig olvastam már előre a kiállított autókról, viszont, amikor elérkezett a várva várt nagy nap, csalódás ért. Bár a bejáratnál rivaldafénybe állított művészi automobil-szobrot igen megnyerő látvány volt, mely a síkból emelkedik ki lágyan egy járműtestet megformázva – olyan, mintha folyékony ezüst alakulna autóvá, vagy csillogó lepel fedné le a formát. Viszont a kiállításra belépve sokkal kevesebb volt a kiállított autó, mint arra számítottam, összesen 6 életnagyságú Mercedesszel találkozhattam ebből 1 volt működőképes, a többi csupán koncepció, ami nem lenne baj, de oly annyira koncepció autók voltak, hogy a belsejét meg se tudtam nézni, mert nem volt. A weben ezzel szemben 14 autót tekinthettem meg átfogó leírással és sehol sem találkoztam azzal, hogy ezek közül csak 6 darab lesz 1:1-es modell, a többi pedig 1:4-es.

Az új SLS-AMG Mercedes is megtekinthető volt, de csak módjával, ugyanis az ajtók nem voltak felnyitva, amit nem is értek. Bár ez is csak egy modell volt, de ennek legalább ki volt dolgozva az utastere is, ha már egyszer eljövök egy kiállításra személy szerint én elvárnám, hogy ne csak kívülről lássak egy autót. Főként, hogy a honlapon található leírásában pont a belsőt dicsérik: „A repülőgépekét idéző enteriőr”.

Mercedes-Benz CLS

Továbbá borzasztóan hiányoltam a műszaki adatokat az autók mellett található leírásokról, az autó teljesítményéről semmit sem tudhattam meg. Mindenhol csak azt hangsúlyozták, hogy mennyire áramvonalas, újszerű, modern, formabontó és mégis őrzi a Mercedes jegyeit. Jó-jó tudom, hogy nem ez volt a kiállítás fő célja, hanem, mint a neve is fémjelzi a design, nah de kérem, autókról van szó! Márpedig akkor legyenek adatok is! Némiképp ebben kárpótolt a helyszínen kapott ingyenes újság, melyben már műszaki adatok is szerepeltek.

Az volt az érzésem, hogy ez a kiállítás, mint már a bevezetőben is megemlítettem, a kecskeméti gyár, a diákok munkái és érzésem szerint az új generációs CLS-nek volt a promotálása a közönség felé.

Amit pozitívumként éltem meg, hogy bepillantást nyerhettem a tervezés egy nagyon kicsi szegmensébe.

1:4-es agyagmodell

Érdekes volt látni az agyagból készült autó modelleket, a rajzokat és azt, hogy ebből hogyan lesz 1:1-es modell. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjainak munkái szintén figyelemre méltóak voltak, jó érzés volt tudni, hogy egy ekkora cégnél a magyar hallgatók kreativitása is érvényesülhet.

A tárlaton bemutatott koncepció autók egy órára egy elképzelt jövőbe repítettek minket, ahol az autók alakjának csak a képzeletünk szabhat határt, mi sem volt erre jobb példa, mint a Mercedes-Benz Bionic-Car, melynek alakját egy bőröndhalról mintázták és ezzel elérték, hogy ez lett a legáramvonalasabba autó. Ráadásul ez volt az egyetlen működőképes is a kiállításon.

Mercedes-Benz-Bionic-Car

Továbbá tetszett a kiállítás vége felé található kis interaktív sarok, ahol a tárlatra érkezők saját maguk rajzolhatták meg az általuk elképzelt Mercedest és mindezek kikerültek a múzeum falára is. Főként a gyerekek körében volt nagy az érdeklődés a rajz-sarok iránt, de így legalább az anyuka-apuka nyugodtan nézelődhetett.

Mindent összevetve lehet, hogy jobban jártam volna, ha nem olvasok utána a kiállításnak, nem nézegetek képeket és akkor talán kisebb csalódásként éltem volna meg az egészet.

Képek: www.mercedes-benz.hu, Daimler Global Media Site

Záborszki Helga


Megosztás és bookmark

  • Facebook
  • Twitter
  • Tumblr
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • Print
  • Add to favorites
  • RSS

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.