A túl sok SMS-ezés zülléshez vezethet

Egy új, az Egyesült Államok területén végzett kutatás eredménye érdekes összefüggésre hívja fel a figyelmet. Azok a középiskolai diákok, akik viszonylag sok időt töltenek a közösségi oldalakon vagy SMS-eznek, nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósak, nyúlnak alkoholhoz, droghoz, élnek kifogásolható szexuális életet, dohányoznak, szenvednek étkezési zavaroktól vagy éppen lógnak az iskolából.

Túl sok az SMS

Case Western Reserve University kutatói 4000 Ohio-i gimnazistát kérdeztek meg a tavalyi évben. A válaszadók egyötöde legalább napi 120 SMS-t küld, egytizedük három, vagy annál több órát tölt a közösségi oldalak böngészésével, négy százalékuk viszont mind a két kategóriába beletartozik.

A kutatók nem az üzenetküldést és a közösségi oldalak használatát nevezik meg a jelenség közvetlen okaként. Szerintük a tinédzserek az új technológiák segítségével nagyobb eséllyel esnek a megfelelési kényszer csapdájába. Azok, akik eleve hajlamosabbak engedni az ilyesféle szükségnek, könnyebben vesznek fel olyan szokásokat (dohányzás, lógás stb.), amelyek segíthetik beilleszkedésüket.

A leginkább a lányok, a kisebbségek tagjai, a szegény családból származóak, vagy a nők által irányított háztartásokból kikerülő tinédzserek vannak a legnagyobb veszélyben. Ez utóbbi összefüggés viszont nem bizonyított, ugyanis abban az esetben is fennállt a jelenség, ha a fent említett veszélyfaktorokat kiiktatták.

A kutatás vezetője, Dr Scott Frank, aki családorvos minőségén túl a Case Western Reserve School of Medicine általános orvosképzés mesterszak vezetője továbbá kiemelte, hogy a legmohóbb SMS-ezők és közösségi média használók a szüleiket engedékenyebbnek értékelték, mint társaik. Ez a szülők felelősségére hívja fel a figyelmet annak tekintetében, hogy nem elegendő csupán az iskolán kívüli, hétvégi tevékenységek megválasztásánál gyakorolni szülői kontrolljukat, hanem az új médiumok, eszközök használatakor is.


Megosztás és bookmark

  • Facebook
  • Twitter
  • Tumblr
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • Print
  • Add to favorites
  • RSS

About Erdei Boglárka

Erdei Boglárka jelenleg a BME-GTK kommunikáció és médiatudomány mesterszak hallgatója.

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.