Médiakonferencia 2010 Pécs – Összefoglaló az első napról

MEDIA2010 PécsDr. Majtényi László, a konferencia fővédnöke (volt ORTT elnök) nyitotta meg a 2010-es Médiakonferenciát Pécsett, majd utána Szijártó Zsolt (PTE BTK) mondott beszédet. Majtényi László beszédének fő gondolata: “A tisztesség luxusát csak a tehetséges és szorgalmas ember engedheti meg magának” A konferenciát élőben tudósítottuk a Twitteren, így most csak a számunkra legérdekesebb, legfontosabb dolgokat emelnénk ki.

Az élő tudósítás és a többi kapcsolódó cikkünk is megtalálható ide kattintva.

Városkommunikáció

Az első szekció Az információ „bástyái” – városkommunikáció címet kapta. Az előadók között szerepelt Dúll Andrea (BME), Somlyódy Nóra (újságíró), Bencze Zoltán (építész), Szijártó Zsolt (PTE BTK).  Az előadás elején a közterek fontosságáról és az emberekre gyakorolt hatásukról hallhattunk. Az előadók szerint a közterek fő problematikája a belvárosba épített plázák, melyek elszívják a közterekről az embereket és ezzel nem tudják felvenni a versenyt, illetve ez nem is feladatuk. Az előadás menetét aztán szép lassan átvezették a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projektre és ennek problémakörére. A pécsi projekt egyik célja a társadalmi nyilvánosság és a közös kommunikációs tér megteremtése volt. A beruházás sikertelenségét, pedig a módszertani komplexitás okozta, viszont hibáikból tanulva, az általuk megszerzett tapasztalatokat egy könyv formájába összegyűjtötték.

Az új média törvény

A második szekció során a médiaszabályozás több visszássága is kikristályozódott a kerekasztal beszélgetés alatt, amelynek résztvevői Dr. Pázmándi Kinga (BME), Polyák Gábor ( PTE ÁJK), Bodó Balázs (BME) voltak. Számomra ez volt a legérdekesebb előadás a nap folyamán. Ennek két oka van: egyrészről az előadók maximálisan meggyőztek szakmai hozzáértésükről, ezen felül kiderült, nemcsak értik a vitatott kérdéskört, hanem javaslatokkal is tudnak szolgálni a felmerülő problémák enyhítésére. A beszélgetés rendkívül sokrétű volt, a jelenlegi magyar médiapiac összetett folyamatainak feltérképezéséhez adott néhány kapaszkodót, mégis ezúttal az előadás végén elhangzott konklúziót emelném ki. Az előadók a mi, a társadalom tagjainak felelősségére mutattak rá. Felmerül a kérdés, hogy ha a mostani médiaszabályozás egyértelműen komoly problémákat vet fel és egy olyan irányba tart, ami az amúgy is törékeny egyensúlyt alapjában rengeti meg, a szabályozás nyilvánosságra hozatala napján miért nem üres címoldalakkal jelentek meg a lapok? A bloggerek miért nem kezdték el bombázni az internetet? Miért nem fejeztük ki egyet nem értésünket? Igen, a felelősség a miénk is.

Second life

A harmadik szekció a Second life – A virtuális és a valós identitás címet viselte. Az előadők: Lénárd Kata (pszichológus, PTE), Rab Árpád (Digitális Kultúra Műhely), Fromann Richárd (szociológus, BME), Guld Ádám (PTE BTK). Hogy mi az információs társadalom, arra egy érdekes választ kaptunk. Információs társadalom ott van, ahol, ha megnézünk a NASA által készített éjszakai képet a Földről, és ahol égve vannak a lámpák, ott találjuk meg az információs társadalmat.

Fromann Richárd szerint, létezik az „új magán”: az az ember, aki valós életében magányos és kicsi kapcsolati hálóval rendelkezik, egy megtűrt jellem, viszont a neten kilép ebből az énjéből és a virtuális valóságban valószínűleg magas kapcsolati tőkével rendelkezik.

Guld Ádám, úgy gondolja az internet nem változtatja meg a gyerekek identitását és kár ettől félni. Erre, hoz is egy analógiát, szerinte a XVIII. sz-ban ugyan ez ment végbe, csak akkor arról próbálták a szülőket meggyőzni, hogy ne adjanak a gyerekek kezébe regényt.

Ezen kívül az előadók foglalkoztak még, a mostanság főként Facebookon megjelent gyászról, elhunyt családtagok még mindig fenntartott és gondozott adatlapjáról, melyek egyrészt segíthetik a gyász feldolgozását, másrészt, ha túl sokáig tart, átkerülhetnek egy virtuális világba, azt a képzetük erősítve, hogy szerettük még mindig él.

Az előadók többsége szerint jó és akár hasznos is lehet, ha van egy virtuális énünk. Ez a virtuális én, megfigyelések szerint egy játékos én és annak is kell maradnia.

Fesztivál-marketing

A negyedik szekció előadói között szerepelt: Bukovinszky Béla, (Hegyalja Fesztivál, SZIN, Magyar Fesztivál Szövetség elnökségi tag) Dajka Zoltán (EFOTT, Campus Fesztivál), Szabó Tamás (Vidor Fesztivál – programtervező), Gerendai Károly (Sziget Kulturális Szervezőiroda). Elsősorban a saját fesztiváljukat éltették és egyfajta önmarketinget kaphattunk tőlük, mégis sikerült egy két érdekességet is megtudnunk. Például, hogy az arculat meghatározásánál elsődleges szerepet játszik az, hogy milyen programot szeretnénk és hogy ki a célközönség, a logo megtervezése csak az utolsó fázisban kerül sor. Végezetül pedig, egy hasznos tanulságot is megtudhattunk, bár riválisai egymásnak a négy nagy fesztiválszervező mégis segítik egymást, tanácsokkal, munkaerő kölcsönzéssel és kapcsolatokkal is. Nem hiába mondják hát, hogy “A barátaidhoz légy jó, de az ellenségeidhez még jobb!”.

A konferencia első napját mi mindenképpen pozitív mérleggel zártuk. Jó hangulatban teltek el a kerekasztal beszélgetések, rengeteg új információt kaphattunk a szakmában dolgozó előadóktól. A hallgatók visszajelzéseiből elmondható, hogy a nap nyertes szekciója az új média törvénnyel foglalkozó volt. A közönség tapsviharral köszönte meg az előadóknak a részvételt. Számunkra ez példaértékű volt és reméljük a továbbiakban is hasonlóan izgalmas előadásokban lesz részünk.

Erdei Boglárka & Záborszki Helga


Megosztás és bookmark

  • Facebook
  • Twitter
  • Tumblr
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • Print
  • Add to favorites
  • RSS

About Erdei Boglárka

Erdei Boglárka jelenleg a BME-GTK kommunikáció és médiatudomány mesterszak hallgatója.

2 Responses to “Médiakonferencia 2010 Pécs – Összefoglaló az első napról”

  1. A nap beszólását egyértelműen Dr Pázmándi Kinga jegyzi: “Maguk értelmiségiek, és ez sajnos egy kényszerpálya” LOL

  2. Finally, an issue that I am passionate about. I have looked for information of this caliber for the last several hours. Your site is greatly appreciated.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.