Már megint privát adatokat szivárogtat a Google

Hatalmas botrány volt tavaly, mikor kiderült, hogy a Google Twitter-szerű szolgáltatása, a Buzz a felhasználó megkérdezése nélkül tette nyilvánossá annak teljes – a cég által ismert – kapcsolati hálózatát. Most maga a kereső a bűnös.

A Google a napokban jelentette be, hogy továbbfejlesztette közösségi-keresését. Ennek kapcsán kezdtem el nyomozni a pontos működés után. Pár – elég eldugott helyre vezető – kattintás után a következő oldalt találtam: http://www.google.com/s2/u/0/search/social#sd Ide kattintva meglepetés éri a bejelentkezett felhasználókat. Barátainkat megválaszthatjuk, de barátaink barátait nem – humorizál a cég.

Ismerőseink ismerősei...

Ismerőseink ismerősei...

Ismerőseim ismerősei, ABC sorrendben, megadva, hogy honnan ismerem őket. Ide kerülnek barátaink barátai a Twitterről, Youtube-ról, Facebookról, Picasaról, Google Profile-ról, vagy egy közösen megadott honlapcímről is…

A probléma az, hogy a felhasználók a Google szolgáltatásait nem mint közösségi hálót veszik igénybe, így az oldal sok olyan kapcsolatot, egyéb adatot feltárhat, amihez semmi köze harmadik félnek. Ráadásul a rendszer sok helyen semmilyen külső adatot nem használ, egyszerűen a “Google Profile linkek” alapján jeleníti meg a kapcsolatot. Ellenőrzésem szerint  akkor is ez történik, ha az adott link nem nyilvános: tehát a kapcsolatot valójában csak a két fél láthatná.


Megosztás és bookmark

  • Facebook
  • Twitter
  • Tumblr
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • Print
  • Add to favorites
  • RSS

About Laza Bálint

Laza Bálint jelenleg a BME-GTK kommunikáció mesterszak hallgatója. Érdeklődési területe a humán tudományok mellett kiterjed reál irányba is, különös tekintettel a komplex hálózatokra, és a webalkalmazásokra.

One Response to “Már megint privát adatokat szivárogtat a Google”

  1. Eddig nem nagyon zavartak a Google-lel kapcsolatos mindenféle összeesküvés elméletek, de azért ez már nekem is sok. Belelátok az ismerőseim kapcsolataiba? Olyanokéba is, akikkel csak munkakapcsolatban vagyok? (Mert nekem elsőre egy ilyet dobott ki.) Azért ez már nagyon durva… :S

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.