Komoly gond van egy Japán atomerőműben – lezárva

Dr. Walt Patterson nukleáris fizikus azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy úgy tűnik, Fukushima-Daiichi Atomerőműben “komoly nukleris probléma van”. Röviden, ami most történik, a nukleáris mérnökök rémálma. Amennyiben nem sikerül megoldani a helyzete az elkövetkezendő pár órában, abból baj lehet. Részletek a hajtás alatt.

2:02  - A BBC szerint kiengedtek egy kis radioaktív anyagot, hogy így csökkentsék a nyomást – nem tudni melyik erőműből. A japán parlament ezekben a percekben ülésezik, a fő téma a nukleáris vészhelyzet.

1:48 – A Guardiannak megerősítették, hogy a Fukushima-Daini reaktorok esetében is gondolkoznak a szelepek megnyitásán.

1:45 – A Fukushima-Daini három kilométeres körzetét is evakuálják.

0:43 – Egy súlyosan megsérült munkás rekedt az egyik raktor darujának üzemeltetőkonzoljánál.

00:18 – A BBC szerint a Fukushima-Daini (II.) reaktoroknál lehetetlenné vált a nyomás kontrollálása. A Guardian szerint a Kormány utasította az üzemeltető vállalatot, hogy engedjék ki a – radioaktív anyagokat tartalmazó – túlnyomást az I. reaktorcsoport 1 reaktorából.

00:15 – A Reuters azt írja, hogy a korábbi hírekkel ellentétben az USA hadserege nem vitt generátorokat – melyekkel újralehetne indítani a hűtést –  a sérült reaktorokhoz

00:08 – A The Tokyo Electric Power közlése szerint a II. számú fukushima-i erőműben, a Fukushima-Daini leállt három reaktor hűtése. Ez a erőmű hét kilométerre van a Fukushima-Daiichi erőműtől, ahol szintén nem működik a hűtés, és folyamatosan nő a nyomás.

23:58 – Az All Things Nuclear értesülései szerint leállt a hűtés a II. reaktorban-csoportban is.

23:21 – Az AP a japán nukleáris védelmi ügynökségre hivatkozva azt írja, a megsérólt reaktor belsejében a sugárzás a normál ezerszerese, míg a nyomás a normál másfélszerese.

23:08 – A Jiji Press hírügynökség szerint a sugárzási szint már a nyolcszorosa a normálisnak az erőműben.

22:59 – Az Index szerint a Fukusima erőműnél a normál sugárzási szint ezerszeresét mérték. Tíz kilométeren evakuálnak.

21:50 – A Index a BBC értesüléseire hivatkozva azt írja, hogy három-négy áramfejlesztő generátort vittek a Fukusima erőműhöz, hogy pótolják a megsérült hűtőrendszer áramellátását.

Az érintett erőmű

A mai 6,8-as földrengés több Japán erőműben is okozott gondokat, de a legsúlyosabb a helyzet a Fukushima-Daiichi erőműben, ahol a földrengés következtében leállt a hűtőrendszer, mert megszakadt az áramellátása.

Ahogy azt a Japán törvények előírják, a hűtőrendszer leállásakor nukleáris vészhelyzetet hirdettek. Annak ellenére, hogy reaktor automatikusan leállt, és már nem termel energiát, az üzemanyag továbbra is melegszik. Amennyiben nem sikerül lehűteni, meg fog olvadni. Ez oda vezethet, hogy a reaktort körbevevő acél szigetelés megsérül, és sugárzó anyag az épületbe, vagy akár a környezetbe jut.

Már tudjuk, hogy a földrengés következtében először leállt a hűtés, ekkor vészleállással a reaktor, amelynek viszont még szüksége van hűtésre a leállás után is keletkező hő miatt. Ezért bekapcsoltak a tartalék dízel generátorok, majd azok is leálltak – feltehetően a cunami következményeként. Az erőműben egyszerre van belső gond, és szűnt meg a külső áramellátás. Vannak még akkumulátorok, amelyek hűtést képesek biztosítani egy ideig, de működési idejük korlátozott.

A reaktor egyébként könnyűvizes, forralóvizes (BWR: Boiling Water Reactor) mind a moderátor, mind a hűtőközeg könnyűvíz (H2O).


Megosztás és bookmark

  • Facebook
  • Twitter
  • Tumblr
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • Print
  • Add to favorites
  • RSS

About Laza Bálint

Laza Bálint jelenleg a BME-GTK kommunikáció mesterszak hallgatója. Érdeklődési területe a humán tudományok mellett kiterjed reál irányba is, különös tekintettel a komplex hálózatokra, és a webalkalmazásokra.

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.