Robbanás Fukushimában, radioaktív anyag került a környezetbe – lezárva

A tegnapi 8.9-es erősségű földrengés következtében leállt a a Fukushima-Daiichi Erőmű áramellátása, amely a reaktor hűtését is erősen lekorlátozta. A mai nap folyamán feltehetően gázrobbanás történt, fehér füst terjeng az épület körül. 

Összefoglaló cikkünket (lezárva 19 órakor) itt olvashatja

Tegnapi tudósításunkat itt olvashatja

Tények

 • Feltehetően gázrobbanás történt a fukusimai atomerőműben, fehér füstöt látni
 • 20 kilométeres körzetben, körülbelül 300.000 embert telepítettek ki eddig
 • A tegnapi 8,9-es földrengés következtében leállt a Fukushima-Daiichi erőmű 1. reaktorának hűtése, amikor elment az áram
 • Kicsivel később, eddig nem tisztázott okokból leálltak a tartalék dízel generátorok is, az erőmű hűtése megszűnt
 • A nap folyamán leállt a másiktól 11 kilométerre lévő Fukushima-Daini erőmű 1, 2, 3 reaktorának hűtése is
 • Percről percre

  23:52 – A 3. reaktorból is radioaktív gőz kiengedését tervezik, mivel ott is elromlott a hűtőrendszer.

  23:13 – Kijött a TEPCO friss sajtóközleménye. A közlemény – kicsit lemaradva – az eddig kialakult helyzetet ismerteti. Pár dolgozót kórházba szállítottak, mert megsérült, vagy sugárzás érte. Kettejükről nincs információ. A sugárzás mértéke még mindig magasabb a normálisnál.

  22:50 – A Reuters a Japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség jelentésére hivatkozva azt írja, a sugárfertőzöttek száma elérheti a 160-at. A sugárzás mértékéről nem közölnek információt.

  22:35 – Amikor már úgy tűnik, túl vagyunk a krízisen az 1. reaktor stabilizálásával, megjött a hír, hogy a 3. reaktor vészhűtése leállt. Az USA Nukleáris Szabályozó Bizottsága két szakértőt küld Japánba.

  21:54 – A Reuters azt írja, az erőművek közeléből összesen 140 ezer embert telepítettek ki.

  21:50 – A Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek az erőmű üzemeltetője megerősítette, hogy a reaktormagot védő acélköpeny nem sérült, és a reaktor környékén csökkent a radioaktivitás mértéke. A BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint a japánok már urai a helyzetnek, valószínűleg a tengervízzel sikerült lehűteni a reaktort.

  20:17 – A WHO szerint alacsony a levegőbe került szennyezettség negatív egészségügyi hatása.

  19:32 – A Francia Nukleáris Felügyelet azt mondta BBC-nek, hogy ha történik szivárgás, akkor a Csendes-óceán felé viszi majd a szél. Az eddigieket összefoglaló cikkünket itt olvashatja.

  Twitteren terjedő, azonosítatlan eredetű és hitelességű kép a szennyezés lehetséges terjedéséről

  18:35 – Semmiféle megerősített információ nem érkezik a reaktorok állapotáról már jó ideje. Az egyetlen, amit tudunk, hogy a japán hatóságok folyamatosan ellenőrzik a környékbeli lakosokat.

  17:25 - Cunami-riadó miatt felfüggesztették a reaktorok tengervízzel való hűtését.

  17:14 – A hetes skálájú nemzetközi nukleáris eseményskálán négyes, mondta el a Japán Nukleáris Ügynökség. A Three Mile Islandben történt incidens ötös, míg Csernobil hetes besorolást kapott.

  17:08 – Lényegében semmit sem tudunk reggel óta, mondta el a CNN-nek Joseph Cirincione nukleáris szakértő. “A legnagyobb kérdés az, hogy milyen sérülések történtek a reaktorban. Okozhatnak ezek összeomlást? Az üzemeltető cég nem szolgáltat elég információt ennek megállapításához.” Dr. Robert Jacobs hirosimai nukleáris szakértő szerint valószínűleg már nem urai a helyzetnek a szakemberek.

  16:52 – Régóta nem érkezett új hír a reaktorok állapotáról. Annyit lehet tudni, hogy Putyin elrendelte az orosz atomerőművek átvizsgálását.

  15:30 – Már legalább 300,000 embert evakuáltak a reaktorok környékéről, írja a BBC.

  15:13 – A 10 kilométeres zónából 90 embert teszteltek, közölük hármukat sugárzás ért – írja az NHK.

  14:54 – A Reuters képe szerint a rendőrök vegyvédelmi felszerelésben dolgoznak a reaktorok közelében.

  Vegyvédelmi ruhában

  Az MTI arról ír, hogy Jukio Edano, a japán kormány kabinetfőnöke szerint csak a reaktor külső burka omlott le a robbanás következtében. A reaktort egy acéltartály (konténer) borítja, ezt pedig egy betonépítmény vette körül. A hűtővíz szintjének a csökkenésekor hidrogén szabadult fel, amely a két tartályfal közé jutva oxigénnel vegyült, és berobbant. A betonépítmény összeomlott, a benne levő acéltartályban azonban nem volt robbanás, a konténer nem károsodott. A reaktor belsejét tengervízzel fogják feltölteni, hogy lehűtsék és csökkentsék benne a nyomást. A feltöltés 5-10 órán keresztül fog tartani, a teljes hűtési folyamat viszont tíz napig is eltarthat.

  14:52 – 6-os erősségű utórengés volt nemrég, a Twitterezők szerint elérte a veszélyeztetett reaktorokat is.

  14:43 – Az Al Jazeera jelentése szerint a korábbi robbanásban összedőlt a reaktort körbevevő beton(?)torony, amely megerősíti a lenti képen látható eseményt.

  Ez a kép terjed Twitteren - nincs megerősítve. Az elsőn a reaktor található a robbanás előtt, alatta pedig a megmaradt acélváz. A jelentések szerint maga a reaktormag nem sérült.

  14:27 – A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatása szerint Japán jód kiengedésére készül mindkét erőműből – írja a Guardian.

  14:21 – Az eddigiekkel ellentétben most úgy tudni a robbanás nem a reaktorban történt.

  14:14 – Az eddig már a sajtóból megismert eseményeket (robbanás, fehér füst) hivatalosan is megerősítette a TEPCO, az erőmű üzemeltetője.

  13:10 – A Twitteren terjedő üzenet szerint Japán az óceán vizével próbálja hűteni a sérült reaktorokat.

  12:46 – Megerősítették, hogy a robbanás magában a reaktorban történt.

  12:12 – Az üzemeltető cég jelentése szerint az egyik dolgozót 100mSv feletti (106.3mSv) sugárzás érte, amely már jelentős mennyiség.

  11:59 – A Japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség azt mondja, a robbanás ellenére komoly sérülés nem valószínű az erőműben.

  11:41 – Yaroslov Shtrombakh orosz nukleáris szakértő azt nyilatkozta az AP hírügynökségnek, hogy nem valószínű a katasztrófa. Nincs olyan gyors reakció mint Chernobylban, sőt ha valami történne is, az is csak az erőmű 10 kilométeres körzetét érintené, ahonnan már kitelepítették a lakosságot.

  11:29 – A BBC a helyi médiára hivatkozva azt írja, hogy már az erőművek 20 kilométeres körzetét evakuálják.

  11:13 – “Ez kezd Chernobylra hasonlítani” – Walt Patterson a BBC-nek. Céziumot és jódot észleltek a környezetben, ez elég valószínűvé teszi az üzemanyag megolvadását. Ha ez került érintkezésbe a vízzel, minden bizonnyal ez az oka a robbanásnak.

  Robbanás


  Megosztás és bookmark

  • Facebook
  • Twitter
  • Tumblr
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • Print
  • Add to favorites
  • RSS

  About Laza Bálint

  Laza Bálint jelenleg a BME-GTK kommunikáció mesterszak hallgatója. Érdeklődési területe a humán tudományok mellett kiterjed reál irányba is, különös tekintettel a komplex hálózatokra, és a webalkalmazásokra.

  No comments yet... Be the first to leave a reply!

  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.