Újabb robbanás várható – a nukleáris események harmadik napja – lezárva

Amikor már azt hinnénk, a földrengés által érintett erőművekben kontroll alá került a helyzet, újabb hírek érkeznek: a Tokai és Onagawa reaktorok hűtése leállt, újabb problémák láttak napvilágot. Eddigi tények és folymatosan frissülő hírek a nukleáris események harmadik napján.

Összefoglaló cikkünket (lezárva tegnap 19 órakor) itt olvashatja

Az első napról szóló tudósításunkat itt olvashatja, a második nap elérhető itt

Tények

 • Gázrobbanás történt a Fukushima I. 1. reaktorban, a beton létesítmény összeomlott, az acél védőburok sértetlen maradt, a reaktormag nem sérült
 • A  9-esre módosított földrengés következtében leállt a Fukushima-Daiichi erőmű 1. reaktorának hűtése, amikor elment az áram – kicsivel később, eddig nem tisztázott okokból leálltak a tartalék dízel generátorok is, az erőmű hűtése megszűnt
 • A tegnapi nap folyamán a II. reaktorcsoport több reaktorának hűtése is leállt
 • Tengervízzel próbálják hűteni a reaktorokat, és radioaktív gőz kieresztésével csökkentik a nyomást
 • A hűtés leállását jelentették Tokai és Onagawa reaktorokból is
 • Percről percre

  19:53 – Állítólag az onagawai erőműben is csak technikai vészhelyzet volt. A reaktor környéki területet elérte a cunami, és körülbelül 200 túlélő sátrazik az erőmű közelében. A sugárzási értékek normálisnak tűnnek.

  18:09 – The Japan Atomic Power Company tájékoztatása szerint a Tokai erőmű hűtőrendszere működik, annak ellenére, hogy pár dízelgenerátor elromlott.

  17:20 – Már négy atomerőműben vannak gondok, problémás Fukushima-Dai-ichi, Fukushima-Daini, Onagawa, Tokai is. Utóbbiban állítólag pénteken a földrengés következtében automatikus leállás történt, most azonban leállt a hűtés is.

  17:04 – Teljesen egy időben, teljesen ellenmondó vélemények jelennek meg a hírügynökségek tudósításaiban arról, hogy mennyire is súlyos a nukleáris helyzet. A szakértők egy része a kevés információ miatt elképzelhetőnek tartja a lehető legrosszabbat, míg mások úgy nyilatkoznak, hogy nem fordulhat elő a csernobilihoz hasonló katasztrófa, tekintve, hogy akkor a reaktor teljes üzemben működött (túlfutott), nem volt acél védelem a reaktormag körül, most pedig van védelem és a reaktorok sem üzemelnek már.

  16:44 – Egy volt amerikai atomerőmű-tervező szerint Japánban súlyos a helyzet, és a kormány nem szolgáltat elég információt.
  Kicsit az Onagawa erőműről:  3 BWR reaktor üzemel itt (ugyanolyan mint Fukushimában, működésükről bővebben itt olvashat), a reaktorokat a Toshiba építette és a Tohoku Electric Power üzemelteti (ez másik cég, a többi földrengésben megsérült reaktort a TEPCO cég üzemelteti). Ez az üzem érintett volt a 2005-ös nagy földrengésben is, többet kellett állnia, mint amire tervezték. Az utólagos vizsgálatok nem mutattak ki sérülést.

  Onagawa Atomerőmű

  16:24 – Mégis sérült az onagawai erőmű is?

  Az Aljazeera szerint kontroll alatt van a reaktorok működése, de megint radioaktív gőzt kellett kiereszteni – ellenőrzötten (Helyi idő szerint 9:20-kor) -, hogy csökkentsék a nyomást. A magasnyomású hűtőrendszer meghibásodása után először vizet, majd tengervizet juttattak a reaktorba.

  16:20 – A japán nukleáris szervek szerint az onagawai erőmű hűtőrendszere nem sérült, és a mért magasabb dózis a másik nukleáris esemény miatt van.

  16:07 – Az onagawai erőmű közelében a normál sugárzás 700-szorosát mérték. (Emlékeztetőül: kb. 1000x sugárzás az, ami egy évben ér egy embert, normál körülmények között, tehát ez az érték még nem számít kiugrónak)

  15:17 – Az Onagawa nukleáris létesítményben is történt egy kisebb incidens: állítólag tűz ütött ki a reaktorban és kisebb szivárgás is történt.

  13:26 – A Google friss műholdképeket tett elérhetővé a reaktorokról.

  12:12 – A kormányszóvivő a következőket nyilatkozta: a sugárzás nem nő, a reaktor vízszintje talán emelkedik, de nem tudják megerősíteni. Azt viszont megerősítette, hogy lehetséges egy újabb robbanás.

  11:52 – A NHK japán televízió szerint 310 ezer embert telepítenek ki.

  11:06 – A tegnap óta – az üzemeltetőt cég által – kiadott sajtóközleményekből a következő derül ki: engedtek ki radioaktív gőzt a nyomás csökkentésére a 3. reaktorból, és a sugárzás mértéke ismét nőtt a tegnapi csökkenés után. Megint próbálkoznak a bórral kevert tengervízzel, hogy lehűtsék a reaktort. A bóros víz arra utal, hogy mégis sikerült belülre juttatni, hiszen ez az elem azt hivatott megakadályozni, hogy a több víztől újrainduljon a láncreakció.

  10:51 – Jó reggelt Magyarország, jó estét Japán. Rövid összefoglaló arról, ami reggel óta történt. (A korábbiakhoz érdemes elolvasni összefoglaló cikkünket és a másik két tudósítást.) Legutoljára azt írtuk, hogy a az I. 3. reaktorából is radioaktív gőz kieresztését tervezik a nyomás helyreállítására. Megismétlődhet az 1. reaktorban történt robbanás, mert itt és folyékony hidrogén gyülemlett fel. Az AP-nak egy szakértő(?) azt nyilatkozta, hogy a tengervízzel való hűtés elkeseredett próbálkozás, mely a kommunikáltnál komolyabb problémára utalhat. (KözelJövő megjegyzés: valószínűleg a tartalék hűtőrendszernek nem a dízelgenerátorai romlottak el, hanem a pumpái: ezért nem lehetett odavitt generátorokkal sem helyreállítani a hűtést, és ezért próbálkoznak tengervízzel – valószínűleg külső hűtéssel.)


  Megosztás és bookmark

  • Facebook
  • Twitter
  • Tumblr
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • Print
  • Add to favorites
  • RSS

  About Laza Bálint

  Laza Bálint jelenleg a BME-GTK kommunikáció mesterszak hallgatója. Érdeklődési területe a humán tudományok mellett kiterjed reál irányba is, különös tekintettel a komplex hálózatokra, és a webalkalmazásokra.

  No comments yet... Be the first to leave a reply!

  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.